PROGRAMAJÁNLÓ

Hegyikerékpár túra

Szeretsz kerékpározni?

Rengetegen keresitek fel a Dunakanyart és nagyon sokan kedvelitek a „Eurovelo’ 6-os számú bicikliutat.
Minden elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy az egyik legszebb fekvésű kerékpárút a világon. De bejárhatod a börzsönyt és a környező településeket is biciklivel. Ismerd meg a Dunakanyart két keréken , fedezd fel a környék természeti és kulináris kincseit ?

Az évek alatt már bejártuk a környéket, úgyhogy olyan helyekre is elviszünk, amelyek nincsenek benne az útikönyvekben.

Gyalogtúra

“Irány a Dunakanyar”

A környék kitűnő turista infrastruktúrája és számos természeti szépsége vonzza a kirándulnivágyókat. Jól kiépített turista útvonalak, és mindegyiknek megvan a maga szépsége.

I’ LOVE DUNAKANYAR

És Te jártál már itt? Nézd meg a Visegrádi Fellegvárat a másik oldalról! Gyönyörködj a kanyargó Dunában.

Kisamros tökéletes kiindulópont, mivel szó szerint a lábunk előtt megy el az összes túraútvonal, illetve az országos kéktúra is könnyedén elérhető. 1,5 km-re van a Dunaparttól, ahol további pihenési, vízi sportolási lehetőségek tárulnak a vendégeink elé. De 10 km-es távolságon belül városnézési, hajókirándulásos programok is elérhetők akár Vácról, Nagymarosról vagy Visegrádról.

A faluból több túraútvonal is indul, választhatunk könnyedebb 1,5 órás, vagy egy kicsit komolyabb, 5-6 órás kirándulást is. A Kismarosról a Gál-hegy, a Török-mező és a Malom-völgy érintésével Zebegénybe vezető útvonal 16 kilométer, körülbelül 4-5 óra alatt teljesíthető. Hasonló távolságot jár be a Diósjenőre vezető turistaút is, mely felvisz a Börzsöny legmagasabb csúcsára, a Csóványosra (938 méter), ahonnan tiszta időben belátni az egész Börzsönyt. Ha csak egy könnyű, másfélórás kirándulásra vágyunk, a Kismaros-Szokolya túrával érdemes próbálkozni.

Falumúzeum

A Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben (korábban: Kismarosi Falumúzeum) 1993-tól állandó kiállítás látható a falu életére jellemző muzeális eszközökből, régi okiratokból és fényképekből, a falusi gazdálkodás régi szerszámaiból és borászati eszközeiből, a falu vallási életének relikviáiból, stb.

A kiállítás a XVIII. század első felében betelepült első sváb telepesektől kezdődően napjainkig öleli át a falu néprajzi hagyományait és történetét.

Erdei vasút

A Királyréti Erdei Vasút hazánk egyik legidősebb erdei vasútjainak egyike, mely az egykor 200 km-t meghaladó börzsönyi kisvasúthálózat egyik fennmaradt vonala. A Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyűjtő Morgó patak völgyében halad a Duna-parttól Szokolya községen át Királyrétig. Királyrét szinte a hegység közepén van, a legszebb börzsönyi túrák kiindulóhelye.

Túraajánlataink

A Remete-barlang

A Remete-barlang

Nagymaros fölött, a Szent Mihály-hegy meredek, Dunára néző oldalában találjuk a Remetebarlangoknak nevezett üregcsoportot. A bejárata előtti sziklaperemről csodálatos panoráma nyílik a Dunakanyarra....

Zebegény Kós Károly-kilátó

Zebegény Kós Károly-kilátó

MEGKÖZELÍTÉS: Biciklivel Kismaros-Zebegény-Szob vonalon haladó EuroVelo 6-os számú kerékpárúton érkezhettek a községbe. Ha szerettek hajózni, Zebegénybe érkezhettek kirándulóhajóval is. Zebegény...

Királyrét, Várhegy-kilátó

Királyrét, Várhegy-kilátó

Királyrét, a Börzsöny gyöngyszeme gyermekbarát és kutyabarát kirándulóhelyekkel várja a turistákat, akár többnapos kikapcsolódáshoz is remek ajánlat. Megközelítés Kismarosról Szokolyán keresztül...

Nagymaros, Hegyes-tető, Julianus-kilátó

Nagymaros, Hegyes-tető, Julianus-kilátó

Lenyűgöző kilátás a Nagymarost körülvevő hegyeken Középnehéz túra Nagymarosról az Országos Kék jelzésen a Dunakanyar egyik legszebb panorámájú hegyére, Hegyes-tetőre, a Julianus-kilátóhoz, majd a...