Lenyűgöző kilátás a Nagymarost körülvevő hegyeken

Középnehéz túra Nagymarosról az Országos Kék jelzésen a Dunakanyar egyik legszebb panorámájú hegyére, Hegyes-tetőre, a Julianus-kilátóhoz, majd a Gubacsi-hálást elhagva vissza Nagymarosra.

A túra hossza: 10,8 km
A túra időtartama: 4,5 óra
Szintkülönbség: 420 m

A túra jellege:
Látványos kirándulás kitűnően jelzett, jól karbantartott turistautakon, néhol rövid, közepesen meredek kaptatóval, ill. lejtővel. Vízvételi lehetőség útközben nincs, vigyünk magunkkal kellő mennyiségű folyadékot. Nagymaroson több helyen találunk klasszikus kékre festett nyomós kutakat. Megfelelő, jó minőségű, strapabíró túrabakancs vagy túracipő viselése erősen ajánlott! A meredek szakaszok leküzdését pedig egy pár speciális túrabottal nagyban megkönnyíthetjük.

Útvonal:
Nagymaros – Templom-völgy – Szent Mihály-nyereg – Hegyes-tető – Büdös-tó – Köves-mező – Gubacsi-hálás – Nagymaros

Kiindulópont:
Nagymaros, Szent Kereszt-templom, a Nagymaros-Visegrád vasúti megállótól 2 percre, a sínek hegyek felőli oldalán áll. Nagymaros tömegközlekedéssel is kitűnően elérhető, vonatok a Nyugati pu.-ról sűrűn indulnak. Parkolóhelyeket a templom környékén könnyen találunk.

A túra leírása:
Nagymaroson, a Szent Kereszt-templom előtt vezet el az Országos Kék Túra vonala, a templommal szemben, hegynek fel indulunk el. A jelzéseket követve balra fordulunk, érdemes kitérőt tenni a Kálváriához. A domb tetején álló kápolna mellől fantasztikus kilátás nyílik a visegrádi fellegvárra és a Dunára.

Miután visszatérünk eredeti útvonalunkra az erdőben, a Templom-völgyben folytatjuk a túrát, kényelmes tempóban 40 perc alatt felérünk a Szent Mihály-nyeregbe (442 m). Útjelző tábla igazít el, balra a sárga jelzésen, a Szent Mihály-hegyre a nehezen megközelíthető Remete-barlanghoz. Jobbra tartva a Kék túra vonalán, hamarosan  kiérünk az Ürmös-rétre. Innen irány a Hegyes-tető. A nemrég felújított, 1939-ben épült Julianus-kilátóból páratlan kilátást élvezhetünk a Dunakanyarra, a környező hegyekre, a visegrádi fellegvárra.

A tetőről egy igen erős lejtőn ereszkedünk le a Világos-tér szép tisztására, majd egy távvezetéket többször is keresztezve folytatjuk kényelmes utunkat a Köves-mező felé. Félúton tehetünk egy kis kitérőt a balra nyíló tanösvényen a Büdös-tóhoz. A furcsa nevű kis tavacska a környék legnagyobb vízfelülete, így számos élőlény számára első számú ivóvízforrás. Egy kis vadles is áll itt, ha tengernyi időnk és szerencsénk van, őzeket, szarvasokat is megfigyelhetünk, amikor inni jönnek a tóhoz.

Visszatérve a Kék jelzésre 10 perc alatt kiérünk a Köves-mező (260 m) nagy rétjére. Régebben idáig el lehetett jönni autóval Törökmező felől, ma már csak erdészeti járművek használhatják a betonutat. A nagy lebetonozott placc egy kissé ridegnek hat az egyébként hangulatos tisztáson, az egykor népszerű piknikező helyet egyre ritkábban látogatják, a gondozatlan focipálya is kissé lehangoló, de a rét szélén, a padoktól, a panoráma még mindig elsőrangú a Dunakanyar és Visegrád felé.

A kék jelzés a betonúttal párhuzamosan halad egy darabig, majd hamarosan jobbra hagyjuk el, a zöld ∆ jelzést követve. Ösvényünk először szintben, majd egyre meredekebben halad felfelé először a Kapu-hegyre (306 m), majd a Gubacsi-hálás (360 m) csúcsára. A csúcsról a növényzet miatt korlátozott a kilátás, de ahogy lefelé tartunk, egyre jobban ritkulnak a fák, és kitárul a csodálatos panoráma, lábunk alatt Nagymaros, pont előttünk Visegrád. Meredeken ereszkedünk le a hegyoldalban, végig élvezve a fantasztikus kilátást, pár perc múlva egy kereszteződéshez érünk, ahol jobbra fordulunk a piros jelzésen Nagymaros felé. 10 perc enyhe lejtővel elhagyjuk az erdőt, beérünk a szőlők, gyümölcsösök közé, majd az aszfaltossá váló úton érünk le a házak közé.

A piros jelzés végig vezet a Rákóczi utcán kiindulási pontunkhoz, a templomhoz. A Nagymaros szélén fekvő temető mellett megyünk el, érdemes benézni a szépen gondozott sírkertbe, ahonnan szép kilátás nyílik a szemben fekvő visegrádi várra. A temetőtől 15 perc sétával érjük el a templomot.